Βρετανία: Έξτρα αργία για τους πολίτες με αφορμή τη στέψη του Καρόλου

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει έναν ακόμη λόγο για να γιορτάσει τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ΄, καθώς η κυβέρνηση κηρήσσει ειδική αργία για να

τιμήσουν οι πολίτες την περίσταση.

Οι Βρετανοί θα λάβουν μια επιπλέον ημέρα άδειας τον επόμενο χρόνο χάρη στη στέψη του βασιλιά. Όπως ακριβώς συνέβη με τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953, μια ημέρα ανάπαυλας προς τιμήν του Καρόλου, θα δώσει στους ανθρώπους σε όλη τη χώρα την ευκαιρία να συγκεντρωθούν για να γιορτάσουν.

Ολα τα καταστήματα και οι δημόσιες υπηρεσίες θα ειναι κλειστά λοιπόν και στα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου τη Δευτέρα 8 Μαΐου, μετά τη στέψη του Καρόλου, το Σάββατο 6 Μαΐου. Η στέψη θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ, Τζάστιν Γουέλμπι.

Φαίνεται ότι θα είναι πιο σύντομη και πιο λιτή από τις προηγούμενες τελετές, με κάποιους να προτείνουν ότι θα διαρκέσει μία ώρα, κατά την οποία θα στεφθεί βασιλιάς ο Κάρολος δίπλα στη σύζυγό του, Καμίλα.

Το παλάτι έχει πει ότι η τελετή θα «αντανακλά τον ρόλο του μονάρχη σήμερα και θα κοιτάζει προς το μέλλον», ενώ θα διατηρήσει τις «ριζες σε μακροχρόνιες παραδόσεις και επιδείξεις». Συγκριτικά, η στέψη της Βασίλισσας στις 2 Ιουνίου 1953 διήρκεσε τρεις ώρες και έγινε παρουσία 8.000 αξιωματούχων.

«Η στέψη ενός νέου μονάρχη είναι μια μοναδική στιγμή για τη χώρα μας. Σε αναγνώριση αυτής της ιστορικής περίστασης, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω μια πρόσθετη τραπεζική αργία για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο το επόμενο έτος», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

«Ανυπομονώ να δω ανθρώπους να συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν και να αποτίσουν φόρο τιμής στον βασιλιά Κάρολο Γ΄ συμμετέχοντας σε τοπικές και εθνικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα προς τιμήν του» πρόσθεσε.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη