Κοντά στον έλεγχο της Βουλής οι Ρεπουμπλικανοί -Θρίλερ για τη Γερουσία

Εκλογές στις ΗΠΑ: Όλα δείχνουν οτι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν πιθανότατα τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τον έλεγχο της Γερουσίας να εκτυλίσσεται σε

θρίλερ για γερά νεύρα

Το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών θα καθορίσει την ισορροπία δυνάμεων για τα επόμενα δύο χρόνια της προεδρίας Μπάιντεν, διαμορφώντοντας τις πολιτικές ισορροπίες εν όψει της κρίσιμης μάχης του 2024 για τον Λευκό Οίκο. Κοντολογίς, όποιο κόμμα κερδίσει δύο από τους τρεις αμφίρροπες μάχες στην Αριζόνα, τη Τζόρτζια και τη Νεβάδα θα ελέγχει τη Γερουσία. Στη Τζόρτζια η κούρσα δεν θα αποφασιστεί πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 6 Δεκεμβρίου.

Ο Μπάιντεν λέει ότι νιώθει ανακουφισμένος που το Δημοκρατικό του κόμμα είχε καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν και είπε ότι «δεν συνέβη ένα τεράστιο κόκκινο κύμα» όπως είχε προβλεφθεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απο την πλευρά του ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία στις 15 Νοεμβρίου, όπως εξήγγειλε, παραδέχτηκε ότι τααποτελέσματα ήταν «κάπως απογοητευτικά»

Οι Ρεπουμπλικάνοι πλησιάζουν στην ανάκτηση της Βουλής

Οι Ρεπουμπλικάνοι πλησιάζουν περισσότερο σε μια στενή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων – αλλά δεν έχουν φθάσει ακόμη στο στόχο. Από τις 435 έδρες στην κούρσα για τη Βουλή, μέχρι στιγμής οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται με 210 έδρες ενώ οι Δημοκρατικοί έχουν κερδίσει 192 έδρες.

Ο μαγικός αριθμός για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας είναι οι 218 έδρες, με τους Δημοκρατικούς να έχουν ήδη εξασφαλίσει σχεδόν δώδεκα έδρες που προηγουμένως θεωρούνταν ότι απειλούνταν. Απομένουν ακόμη αρκετές έδρες όπου τα αποτελέσματα είναι πολύ οριακά για να ανακοινωθούν ή όπου η καταμέτρηση μπορεί να διαρκέσει μερικές ακόμη ημέρες.

Οι επόμενες κινήσεις του Μπάιντεν

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε περάσει στην επίθεση, γράφει το ΒΒC. Ήθελε να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, να ασχοληθεί με τον ανταγωνισμό με την Κίνα, την πανδημία και να εστιάσει στις υποδομές. Αν όμως οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων ή της Γερουσίας, θα περάσει στην άμυνα.

Η στρατηγική του θα είναι να προστατεύσει ό,τι έχει ήδη περάσει και να το εφαρμόσει αλλά ακόμη και αυτή θα «περάσει» υπό έντονο ρεπουμπλικανικό έλεγχο. Έτσι, ο ίδιος και οι σύμμαχοί του προετοιμάζονται για έναν σκληρό αγώνα για αυτούς τους λόγους. Οι Δημοκρατικοί θα δώσουν μάχες για να περάσουν οι κρατικές δαπάνες, καθώς και αγώνες για να εγκριθεί η βοήθεια στην Ουκρανία.

Θα πρέπει να αναμένει επίσης μια έκρηξη ερευνών από επιτροπές της Βουλής για θέματα όπως η αποχώρησή του από το Αφγανιστάν και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιου του, Χάντερ Μπάιντεν. Παρόλα αυτά, οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να πανηγυρίζουν για το γεγονός ότι δεν επιβαιώθηκε η σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικανών που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη