Απεργία και στάση εργασίας: Τι ισχύει με τον μισθό των εργαζόμενων

Τι πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι σχετικά με τις περικοπές των αποδοχών τους στην απεργία και τις στάσεις εργασίας

«Παραλύει» η χώρα από την 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, με βασικά αιτήματα τα μέτρα υπέρ των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια και των τιμών ενέργειας και τις αυξήσεις μισθών. Ταυτόχρονα απεργία θα κάνουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς εξήγησε στην ΕΡΤ την Τρίτη τι ισχύει με τις περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων στις απεργίες και τις στάσεις εργασίας.

Όπου ο εργαζόμενος δεν μπορεί να πάει στην εργασία του για λόγους ανωτέρας βίας, που δεν ευθύνεται ο ίδιος, δεν είναι δική του η υπαιτιότητα, όπως η απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η επιχείρηση όπου εργάζεται παραμένει ανοιχτή τότε αμείβεται κανονικά, σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά. Οπως είπε ο εργατολόγος στην ΕΡΤ, όσοι απεργήσουν δεν θα πληρωθούν το ημερομίσθιο, όπως προβλέπει και ο Αστικός Κώδικας και αυτό ισχύει τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Επίσης, στη στάση εργασίας ο εργαζόμενος δεν αμείβεται για τα συγκεκριμένα ωρομίσθια για τις ώρες απουσίας του.

Οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας για την απεργία

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν στις 9 Νοεμβρίου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων για τη συγκέντρωση στις 9 Νοέμβρη στα Προπύλαια θα είναι στις 9:45 π.μ. στα εξής σημεία:

Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.
Πλατεία Κοραή: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι.
Ομόνοια: Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς δήμων της Αττικής.
Χαυτεία: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη
Περιποίηση Προσώπου
Περιποίηση Σώματος
Στοματική Περιποίηση
Περιποίηση Μαλλιών
Ανδρική Περιποίηση
Αντηλιακή Προστασία
Παιδική Περιποίηση εργασία από το σπίτι μέσω ίντερνετ