Εορτολόγιο 18 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Τι γιορτάζει η Ορθόδοξη Εκκλησία

Η μνήμη του Αγίου Σεβαστιανού του Συγκλητικού, του Οσίου Φλώρου

επισκόπου Αμνησού, των Δικαίων Πατριάρχου Ιακώβ υιού Ισαάκ-Ιακώβ υιού Ματθάν και Ιωσήφ υιού Ιακώβ και η Κυριακή προ της Χριστού γεννήσεως τιμάται σήμερα Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022.

Γιορτάζουν τα ονόματα:

Σεβαστιανός, Σεβαστίνος, Σεβαστός, Σέβος, Σέβης *

Φλώρα, Φλωρή, Φλωρίτσα, Φλώρος, Φλώρης *

Ιακώβ

Γιακουμής *

Ιωσήφ, Σήφης, Ιωσηφίνα, Ζοζεφίνα, Τζέσικα, Τζέσσικα *

* Το όνομα αυτό γιορτάζει και σε άλλη ημερομηνία

Παγκόσμιες ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

Επίσης

Ανατολή ήλιου: 07:35

Δύση ήλιου: 17:07

Διάρκεια ημέρας: 9 ώρες 32 λεπτά

Σελήνη 24.1 ημερών

Ο Άγιος Σεβαστιανός

Πρόκειται για χριστιανό άγιο και μάρτυρα, ο οποίος λέγεται ότι θανατώθηκε κατά τη διάρκεια του διωγμού των Χριστιανών που έκανε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός. Συχνά, απεικονίζεται στην τέχνη και τη λογοτεχνία δεμένος σε ένα δέντρο και καρφωμένος με βέλη. Αυτή είναι η πιο κοινή καλλιτεχνική απεικόνιση του αγίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με έναν θρύλο, ο ίδιος διασώθηκε και θεραπεύθηκε από την Ειρήνη της Ρώμης. Λίγο αργότερα επέκρινε το πρόσωπο του Διοκλητιανού και ως εκ τούτου χτυπήθηκε με ρόπαλα μέχρι θανάτου.

Οι λεπτομέρειες του μαρτυρίου του Αγίου Σεβαστιανού πρώτη φορά ειπώθηκαν τον 4ο αιώνα από τον επίσκοπο Μεδιολάνων Αμβρόσιο, στο κήρυγμά του (αριθμός 22) στον Ψαλμό 118.

Ο Αμβρόσιος, δήλωσε ότι ο Σεβαστιανός ήρθε από το Μιλάνο και ότι είχε ήδη τιμηθεί εκεί εκείνη τη στιγμή. Θεωρείται ως άγιος των ανδρών, ειδικότερα των στρατιωτών και των αθλητών, που φορούν συχνά μετάλλιο του ως ευσεβής. Είναι κοινώς γνωστός ως «Πολιούχος των Αθλημάτων».

Πηγή...

...
Νεότερη Παλαιότερη