Ανασκόπηση 2022: Μάρτιος με εκκίνηση ενεργειακής κρίσης

Ανασκόπηση 2022: Τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα του Μαρτίου της χρονιάς που φεύγει, μέσα από το Infographic του

Newsbomb.gr.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν σε πλήρη εξέλιξη από τον δεύτερο μήνα του 2022. Ο Μάρτιος ξεκίνησε με την κορύφωση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Η εισβολή στην Ουκρανία καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα, η οποία πέρασε σε μια προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού της Μόσχας. Τα αποτελέσματα, βέβαια, ιδίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση που πρωτοστάτησε στις κυρώσεις μαζί με τις ΗΠΑ, παραμένουν αμφιλεγόμενα ειδικότερα όσο παρατείνεται η ενεργειακή κρίση και το κύμα ανατιμήσεων στις χώρες των «27» και όχι μόνο.

Στην εγχώρια επικαιρότητα, μετά από ομηρία 65 ημερών, ο επιχειρηματίας Γιώργος Κυπαρίσσης αφέθηκε ελεύθερος στις 4 Μαρτίου. Η απαγωγή του είχε γίνει στις 29 Δεκεμβρίου 2021 και οι δράστες ζητούσαν λύτρα 800.000 ευρώ. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε λίγο αργότερα από την ΕΛΑΣ, η οποία προχώρησε σε συλλήψεις υπόπτων τους επόμενους μήνες.

Στις 10 Μαρτίου, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια και τους οικείους του. Ο εκλιπών υπήρξε ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Alpha επί 20 χρόνια και των ραδιοφωνικών σταθμών με το ίδιο όνομα. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς ήταν εκ των συνιδρυτών της ασφαλιστικής εταιρείας Interamerican, ενώ υπήρξε ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Άρης από το 1998 ως το 2001 αλλά και ιδρυτής του τηλεοπτικού σταθμού Channel 9.

Αρκετούς μήνες πριν αρχίσει η πτώση, που πιστοποιήθηκε στο πρόσφατο Μουντιάλ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έφτασε σε ένα ακόμα ιστορικό επίτευγμα. Στις 13 Μαρτίου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντιμετώπιζε την Τότεναμ και ο Πορτογάλος σούπερ σταρ πέτυχε δύο τέρματα, φτάνοντας στα 807 συνολικά στην καριέρα του (εκείνη τη χρονική στιγμή). Ο «CR7» ξεπέρασε, έτσι, τον Γιόζεφ Μπίτσαν και έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών, στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική συνάντηση για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες γευμάτισαν και είχαν συζήτηση για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως ειπώθηκε, τότε, το κλίμα ήταν πολύ καλό αλλά αμφότεροι διατήρησαν τις πάγιες θέσεις τους για τις σχέσεις των δύο χωρών. Όπως αποδείχθηκε, αυτή η συνάντηση δεν συνέβαλε ιδιαίτερα στο να μειωθεί η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Με την ενεργειακή κρίση και το κύμα ανατιμήσεων να επελαύνουν όσο εντεινόταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ελληνική κυβέρνηση αναζητούσε τον τρόπο να αναχαιτίσει το «τσουνάμι» ακρίβειας. Στις 16 Μαρτίου ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σε αυτό περιλαμβάνονταν αύξηση επιδότησης ρεύματος, επιδότηση θέρμανσης και επιδότηση καυσίμων, το γνωστό fuel pass που εφαρμόστηκε στη συνέχεια.

Μια από τις σημαντικές προσωπικότητες των προηγούμενων δεκαετιών, «έφυγε» στις 23 Μαρτίου 2022. Ο λόγος για τη Μαντλίν Ολμπράιτ, που πέθανε σε ηλικία 85 ετών, έχοντας σημαδέψει μια ολόκληρη εποχή για την αμερικανική διπλωματία. Η πολύπειρη πολιτικός είχε γεννηθεί στην Τσεχία και κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, από το 1997 ως το 2001, ενώ νωρίτερα διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ, στα Ηνωμένα Έθνη, από το 1993 ως το 1997.

Στις 27 Μαρτίου 2022 τα βλέμματα όλων στράφηκαν στην τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ. Αυτή σημαδεύτηκε από το χαστούκι του Ουίλ Σμιθ στον Κρις Ροκ, μια εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο Αμερικανός ηθοποιός τιμωρήθηκε από την Ακαδημία, ενώ είχε κερδίσει το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου στην 94η τελετή απονομής των βραβείων. Στην ίδια τελετή, καλλιτέχνες, ηθοποιοί και η πλειοψηφία των διασημοτήτων που έδωσαν το «παρών», έστειλαν μηνύματα στήριξης στην Ουκρανία.

Στην Ελλάδα, ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα στο φινάλε του Μαρτίου, ήταν η έναρξη της δίκης του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη. Η πρώτη συνεδρίαση έγινε στις 28 Μαρτίου 2022, με τη διαδικασία να συνεχίζεται ακόμα. Ο ηθοποιός κατηγορείται για έναν βιασμό κατ’ εξακολούθηση και για δύο απόπειρες βιασμού ενώ έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους από το καλοκαίρι. Δίνει το «παρών» κανονικά στις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, εκτός από τις τελευταίες στις οποίες αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η χώρα συγκλονίστηκε, ωστόσο, στις 30 Μαρτίου από τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου. Η μητέρα των τριών νεκρών κοριτσιών από την Πάτρα, η οποία θεωρούνταν από την πλειοψηφία της κοινωνίας ύποπτη για τους περίεργους θανάτους των παιδιών της, εν τέλει έπεσε στα χέρια των Αρχών. Η Πισπιρίγκου κατηγορήθηκε για δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, κρατείται έκτοτε στις φυλακές Κορυδαλλού ενώ στην πορεία της υπόθεσης κατηγορήθηκε και για τους θανάτους των άλλων δύο κοριτσιών, Μαλένας και Ίριδας.

Τα γεγονότα του Μαρτίου του 2022 στο Infographic του Newsbomb.gr


Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη