ΛΔ Κονγκό: Τουλάχιστον 55 νεκροί από κατολισθήσεις και πλημμύρες

Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκο: Σφοδρό κύμα βροχοπτώσεων προκάλεσε κατολισθήσεις και πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 55 άτομα στην Κινσάσα

Τη ζωή τους έχασαν τουλάχιστον 55 άτομα στην Κινσάσα από πλημμύρες και κατολισθήσεις που προκάλεσαν σφοδρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Ολόκληρες συνοικίες βυθίστηκαν στα λασπόνερα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Μεταξύ των θυμάτων είναι εννέα μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους μικρά παιδιά.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) είδε τα πτώματα παρατεταγμένα μετά την ανάσυρσή τους από τα ερείπια σπιτιού που κατέρρευσε.

«Γύρω στις 4 τα ξημερώματα, ξυπνήσαμε από το νερό που μπήκε στο σπίτι», είπε συγγενής των θυμάτων. «Αφού βγάλαμε τα νερά, πιστεύοντας ότι δεν υπήρχε πλέον κανένας κίνδυνος, επιστρέψαμε στο σπίτι για να κοιμηθούμε. Είχαμε γίνει μούσκεμα». Λίγο αργότερα όμως ένας τοίχος κατέρρευσε, καταπλακώνοντας μέλη της οικογένειας.

Ένας από τους οικισμούς που υπέστη το χειρότερο πλήγμα είναι το Μοντ Ενγκαφούλα. «Δεν έχουμε δει ποτέ πλημμύρα τέτοιου μεγέθους», λέει ο δημοσιογράφος του AFP Μπλανσάρ Εμβουμπού, ο οποίος ζει στην περιοχή.

Εξηγεί όμως ότι λόγω της άναρχης δόμησης, τα νερά της βροχής δεν βρίσκουν διέξοδο προς τον ποταμό Κονγκό με αποτέλεσμα τα πλημμυρικά φαινόμενα να είναι συχνά στην περιοχή. Ζητάει από τις αρχές να παρέμβουν και να κατεδαφίσουν ορισμένες κατοικίες εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Σε μια άλλη γειτονιά της πρωτεύουσας, ένας έφηβος προσφερόταν – με το αζημίωτο – να κουβαλήσει στην πλάτη του όσους ήθελαν να διασχίσουν έναν πλημμυρισμένο δρόμο.

Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μισέλ Σάμα Λουκόντε επισκέφθηκε ορισμένες από τις πληγείσες συνοικίες της πρωτεύουσας, ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Από τα διάσπαρτα ψαροχώρια στις όχθες του ποταμού Κονγκό σχηματίστηκε σταδιακά η πρωτεύουσα Κινσάσα, η οποία με την πάροδο των ετών εξελίχθηκε σε μεγαλούπολη 15 εκατομμυρίων κατοίκων. Η περιοχή παραμένει ευάλωτη σε πλημμύρες και κατολισθήσεις εξαιτίας της άναρχης δόμησης.

Το 2019 περίπου 40 άνθρωποι είχαν βρει τον θάνατο από πλημμύρες και κατολισθήσεις που προκάλεσαν καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στην Κινσάσα.


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη