Χαμόγελο του Παιδιού: Γιατί ξεκίνησαν έρευνα οι ελεγκτικές Αρχές

Χαμόγελο του Παιδιού: Οι δηλώσεις για οικονομικά προβλήματα που έρχονται σε αντίθεση με τους ισολογισμούς και τα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού, οι

αναφορές για επιθετικότητα σε βάρος της ΕΛΑΣ στο θέμα των εξαφανίσεων και η πρόθεση επαναφοράς της εμπιστοσύνης των πολιτών σε αντίστοιχα Ιδρύματα, έφεραν τις Αρχές στο κατώφλι της ΜΚΟ.

Στο μικροσκόπιο των ελληνικών ελεγκτικών Αρχών έχει μπει και το «Χαμόγελο του Παιδιού», όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής». Στο ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη, Βασίλη Λαμπρόπουλου, αναφέρεται πως στη ΜΚΟ υπάρχουν σημαντικά πλεονάσματα που φτάνουν μέχρι τα 6 εκατ. ευρώ, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις για οικονομικά προβλήματα που γίνονται κατά καιρούς από τους εκπροσώπους της. Παράλληλα, υπάρχουν δείγματα ελλιπούς και προβληματικής διαχείρισης σε αρκετά από τα 230 ακίνητα που είχαν παραχωρηθεί την τελευταία 25ετία στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Επίσης, υπάρχει λογαριασμός σε τράπεζα της Ελβετίας όπου είχαν κατατεθεί 5.000.000 ευρώ. Όλα αυτά τα στοιχεία, μαζί με κάποιες καταγγελίες – σποραδικές – για κακοποίηση ανηλίκων, αλλά και επιθετικές ανακοινώσεις σε βάρος της ΕΛΑΣ για υποθέσεις εξαφανίσεων που το «Χαμόγελο του Παιδιού» ήθελε να χειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα, έχουν φέρει τις ελεγκτικές αρχές στο «κατώφλι» της ΜΚΟ έτσι ώστε να ξεκινήσει μια μεγάλη έρευνα που ενδεχομένως να έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό.

Άλλωστε, όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ, εδώ και δεκαετίες απουσιάζει πλήρως ο κρατικός έλεγχος σε αυτή τη ΜΚΟ. Και μάλιστα, ο έλεγχος απουσιάζει όχι μόνο από τα οικονομικά δεδομένα αλλά συνολικά.

Ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, λογαριασμός στην Ελβετία

Σύμφωνα με την εφημερίδα το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει γραφεία, υποδομές και χώρους φιλοξενίας σε 17 πόλεις της Ελλάδας. Στη ΜΚΟ εμφανίζονται περίπου 500 εργαζόμενοι και περίπου 4.000 εθελοντές. Στο ρεπορτάζ αναφέρονται τα δεδομένα που το ίδιο το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει δημοσιοποιήσει για τη βοήθεια που έχει χορηγήσει σε παιδιά και οικογένειες, με τον αριθμό για το 2021 να είναι σχεδόν ο μισός από αυτόν που δημοσιεύτηκε το 2018. Επιπλέον, γίνεται καταγραφή της πορείας του ιδρυτή του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστα Γιαννόπουλου και στο πώς από την προβληματική εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών που του ανήκε, έχουμε φτάσει στο σήμερα. Αναφέρονται ακόμα αιχμές πολιτών και φορέων για χώρους φιλοξενίας της ΜΚΟ πριν από αρκετά χρόνια, αλλά και αντιδράσεις συνδικαλιστών για απολύσεις εργαζόμενων από το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα. Το 2018 εμφανίζονται καταθέσεις του «Χαμόγελου του Παιδιού» στη Ζυρίχη ύψους 300.000 ευρώ και λίγους μήνες αργότερα έφτασαν στα 5.000.000 ευρώ. Στον ισολογισμό του 2019 παρατηρείται για πρώτη φορά η πώληση παγίων της ΜΚΟ, ύψους 16.000.000 ευρώ, κάτι που φάνηκε ως μια πρώτη προσπάθεια για «εκμετάλλευση» κάποιων εκ των ακινήτων που του ανήκαν. Εκείνη τη χρονιά τα έσοδα στο «Χαμόγελο του Παιδιού» έφτασαν στα 27 εκατ. ευρώ, ωστόσο, ο κ. Γιαννόπουλος και πάλι είχε κάνει λόγο για τη ζωτική ανάγκη να απαλλαγεί ο οργανισμός από τον ΕΝΦΙΑ.

Η «γκρίνια» για τον ΕΝΦΙΑ, σε αντιδιαστολή με τα έσοδα

Αυτό είναι που έχει προκαλέσει και αρκετά ερωτήματα, καθώς ο κ. Γιαννόπουλος σε πολλές τηλεοπτικές και όχι μόνο συνεντεύξεις, μιλούσε διαρκώς για τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το «Χαμόγελο του Παιδιού» και την ανάγκη να στηριχθεί με χρήματα. Την ίδια ώρα, όμως, με βάση τα στοιχεία των ισολογισμών και τους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει να διενεργούνται, η ΜΚΟ παρουσιάζει έσοδα από δωρεές ιδιωτών, θεσμικούς φορείς και από ενέργειες ανεύρεσης πόρων περίπου 10 με 14 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Μάλιστα, στα ταμεία του παρουσίαζε διαθέσιμα περίπου 6,2 εκατ. ευρώ. Τα αντίστοιχα ποσά για την «Κιβωτό», για παράδειγμα, ήταν περίπου 5,7 εκατ. ευρώ τα έσοδα και 2,4 εκατ. ευρώ τα διαθέσιμα. Παρόλα αυτά, υπήρχαν διαρκείς αναφορές για οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να υπάρξουν εύλογες απορίες των κρατικών λειτουργών.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα, το «Χαμόγελο του Παιδιού» τον Αύγουστο του 2017 είχε κάνει ανάρτηση στην οποία ανέφερε ότι καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 70.335,24 ευρώ χαρακτηρίζοντας το ποσό ως «δυσβάσταχτο» και αναφέροντας ότι κάθε ευρώ που φορολογείται στερείται από τα παιδιά. Το ποσό αυτό, όμως, δείχνει μικρό μπροστά στα έσοδα του οργανισμού την ίδια χρονιά, τα οποία έφτασαν στα 13.340.000 ευρώ, με πλεόνασμα 3 εκατ. ευρώ.

«Κόντρα» με την ΕΛΑΣ για τις εξαφανίσεις

Εντύπωση, επίσης, έχουν προκαλέσει και αναφορές που έχουν συντάξει υπεύθυνοι του «Χαμόγελου του Παιδιού» προς την ΕΛΑΣ σε ιδιαίτερα επιθετικό ύφος για το θέμα των αναζητήσεων παιδιών. Σε αυτές γίνονταν επίκληση σε ένα άτυπο μνημόνιο της ΕΛΑΣ με το «Χαμόγελο», ωστόσο υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ ανέφεραν πως αυτό δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Μάλιστα, ανέφεραν στην εφημερίδα πως ζητούμενο για την ΕΛΑΣ είναι να βρεθεί ο εξαφανισμένος άνθρωπος και όχι «η επικοινωνιακή, διαφημιστική χρήση των εξαφανίσεων με στόχους εισπρακτικούς». Ακόμη, έχουν αναφερθεί προστριβές με αστυνομικούς και δικαστικούς που ασχολούνταν με ζητήματα προστασίας ανηλίκων για θέματα που άπτονται του απορρήτου των ερευνών και την περαιτέρω επικοινωνιακή διαχείρισή τους.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να διεξαχθεί έρευνα για το θέμα και να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο υπάρχουν σκιές και μεμπτά σημεία στη λειτουργία του «Χαμόγελου του Παιδιού», το οποίο μπήκε με τη σειρά το στο μικροσκόπιο. Η έρευνα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, διεξάγεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να αρχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στις μεγάλες φιλανθρωπικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, μετά τις τρανταχτές αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του Κόσμου»


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη