Δυστύχημα Ηράκλειο: Συγκινεί ο αστυνομικός που βούτηξε στη θάλασσα

Αεροπορικό δυστύχημα Ηράκλειο: Ο υπαρχιφύλακας που βούτηξε στη θάλασσα για να σώσει τους δύο αστυνομικούς περιγράφει τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε μετά την

πτώση του αεροσκάφους

Δραματικές ώρες έζησαν ένας 26χρονος από τη Νότια Αφρική και ένας 68χρονος από την Ινδονησία, στη θαλάσσια περιοχή του Κακού Όρους στο Ηράκλειο της Κρήτης, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν έπεσε με αποτέλεσμα να βυθιστεί και ο 68χρονος να χάσει τη ζωή του.

Οι δύο επιβαίνοντες επέπλεαν στη θάλασσα όσο το μονοκινητήριο αεροσκάφος βυθιζόταν. Ο 26χρονος κατάφερε να σωθεί δυστυχώς όμως ο 68χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του παρά τις προσπάθειες ΚΑΡΠΑ από τους διασώστες του ΕΚΑΒ δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατος του ενός.

Αστυνομικός που βούτηξε στη θάλασσα για να σώσει τους δύο επιβαίνοντες περιγράφει τις συγκλονιστικές στιγμές προσπάθειας να σώσουν τον άτυχο άνδρα από την Ινδονησία αλλά και τον 26χρονο που κολύμπησε προκειμένου να επιβιώσει.

Ο υπαρχιφύλακας της Άμεσης Δράσης, Γιάννης Κουρούπης μίλησε στο neakriti.gr και στην ΚΡΗΤΗ TV περιγράφοντας όσα συγκλονιστικά συνέβησαν μετά την πτώση του μονοκινητήριου αεροσκάφους αλλά και τις τραγικές στιγμές προσπάθειας επαναφοράς του 68χρονου πιλότου από την Ινδονησία. Ήταν ο άνθρωπος που χωρίς δεύτερη σκέψη βούτηξε στη θάλασσα μαζί με δύο ακόμα πυροσβέστες για να βοηθήσουν τους δύο ναυαγούς.

«Έτρεμε. Φώναζε: Δεν μπορώ άλλο έχω τελειώσει»

«Αρχίσαμε κατευθείαν μαλάξεις, γιατί βλέπαμε ότι ο άνθρωπος δεν είχε τις αισθήσεις του και φαινόταν πολύ ζορισμένος», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο υπαρχιφύλακας, συμπληρώνοντας «θυμάμαι ότι ακούμπησα το μπράτσο του και ήταν “πέτρα”. Το μυϊκό του σύστημα δηλαδή είχε σκληρύνει από την υπερπροσπάθεια και πραγματικά βυθιζόταν. Δεν μπορούσε άλλο να κολυμπήσει. Ήταν σε κατάσταση σοκ. Είχε υποθερμία. Έτρεμε. Φώναζε: Δεν μπορώ άλλο έχω τελειώσει», περιέγραψε χαρακτηριστικά.

«Μπαίνεις στον κίνδυνο, αλλά εκείνη την στιγμή το βάζεις σε δεύτερη μοίρα και λες προσπαθώ να σεβαστώ την ανθρώπινη ζωή και να κάνω αυτό που θα ήθελα να κάνουν και σε εμένα», είπε συγκινώντας ο υπαρχιφύλακας.

Το χρονικό πριν τη μοιραία πτώση

Το μονικινητήριο αεροσκάφος συνετρίβη αμέσως μετά την απογείωσή του. Σύμφωνα με πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας η απογείωση έγινε από την πλευρά της θάλασσας. Σε διαφορετική περίπτωση θα είχε πέσει από τη μεριά του Ηρακλείου και η τραγωδία μπορεί να ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το αεροσκάφος απογειώθηκε από τον διάδρομο 09, είχε νότιο άνεμο και έτσι πήραν εντολή από τον Πύργο Ελέγχου να ακολουθήσουν την πορεία από Νέα Αλικαρνασσό προς Χερσόνησο.

Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε από την Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου το βράδυ της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου στο αεροδρόμιο Ηρακλείου Ν. Καζαντζάκης για ανεφοδιασμό. Οι επιβάτες έμειναν στην κρητική πόλη το βράδυ και σήμερα 15/12 ξεκίνησαν για την Αίγυπτο.

Τέλος σημειώνεται ότι μαζί με το μονοκινητήριο που συνετρίβη ταξίδευε ένα ακόμα μικρό αεροσκάφος, το οποίο δεν πρόλαβε να απογειωθεί μετά τη μοιραία πτώση.

Τα πρώτα λόγια του διασωθέντα

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, ο επιζών περιέγραψε στην νοσηλεύτρια που τον παρέλαβε μέσα στο σκάφος του λιμενικού, τη στιγμή και τις συνθήκες της πτώσης. Ο επιζών είπε ότι ο 68χρονος πιλότος του αεροσκάφους κατά την απογείωση παρουσίασε κάποιο πρόβλημα υγείας, και εκείνος προσπάθησε να τον βοηθήσει ενώ ταυτόχρονα εξέπεμψε SOS (mayday). Στην προσπάθειά του να βοηθήσει τον 68χρονο σημειώθηκε η πτώση του αεροσκάφους.

Η νοσηλεύτρια μετέφερε τα λόγια του στο γιατρό του ΕΚΑΒ και εκείνος έκρινε αναγκαίο να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη