Τάσεις MRB: Ακρίβεια, υγεία, ανεργία μέσα στο… ψηφοδέλτιο

Η αχαλίνωτη ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, η υγεία και η ανεργία είναι οι τομείς που θα επηρεάσουν την ψήφο του εκλογικού σώματος όπως φαίνεται και από τις τάσεις της

MRB – Σοβαρό το θέμα των υποκλοπών, χωρίς να αποτυπώνεται προσώρας στο ψηφοδέλτιο.

Διαβάζοντας προσεκτικά τις τάσεις της MRB γίνεται ξεκάθαρο ότι τρία είναι τα ζητήματα που θα καθορίσουν την ψήφο των πολιτών στις επικείμενες εκλογές. Στο ερώτημα: ποια είναι «τα τρία σημαντικότερα θέματα που θα καθορίσουν την ψήφο σας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές;», το 68,8% να απαντά «η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η αύξηση των τιμών», το 42,3 % «η ενίσχυση του εθνικού δημόσιου συστήματος υγείας» και το 40,8 «η προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Βεβαίως πρέπει να σημειώσουμε ότι στις τάσεις της MRB δεν έχουν μετρηθεί οι τελευταίες εξελίξεις με την υπόθεση της Εύας Καϊλή για να έχουμε ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα κατά πόσον το Κατάρ – gate έχει επηρεάσει την κοινή γνώμη. Γίνεται όμως σαφές ότι ένα μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος θεωρεί πολύ σοβαρό το θέμα των υποκλοπών χωρίς ωστόσο να προκύπτει από κάπου ότι οι παρακολουθήσεις θα επηρεάσουν το ψηφοδέλτιο.

Το 77,5% των πολιτών θεωρούν σοβαρό ζήτημα τις παρακολουθήσεις, ενώ μειώνεται αισθητά και η ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για να είμαστε ακριβείς το 77,5% το κρίνει «πολύ σοβαρό» και «αρκετά σοβαρό» ενώ μόλις το 17,4% δηλώνει πως είναι «όχι και τόσο σοβαρό». Υπάρχει βέβαια και ένα ποσοστό της τάξης του 1,3% που απάντησε πως «δεν υπάρχει θέμα υποκλοπών».

Επίσης, στην πρόθεση ψήφου και στην ερώτηση «τι θα ψηφίζατε αν αύριο γίνονταν εκλογές», η Ν.Δ. συγκεντρώνει 28,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23,1%, δηλαδή διαφορά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 11,3%, το ΚΚΕ με 5,1%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜεΡΑ25 στο 2,9%.

Κοιτάζοντας τις προηγούμενες τάσεις MRB που είχαν δημοσιοποιηθεί τον Ιούνιο του 2022 βλέπουμε τα εξής: Η ΝΔ συγκέντρωνε ποσοστό 29,3% έναντι 22,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρισκόταν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 12,2% και ακολουθούσαν ΚΚΕ με 4,7%, Ελληνική Λύση με 4,5%, ΜέΡΑ25 με 3,1%. Στο 14% το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Από τη σύγκριση των δύο τάσεων προκύπτει ότι η ΝΔ χάνει περίπου μια μονάδα την οποία κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ότι αφορά την αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά ανεβαίνει από 5,4 στο 5,7%. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά «βγαίνουν» ως εξής: ΝΔ 30%, ΣΥΡΙΖΑ 24,3%, ΠΑΣΟΚ 11,9%, ΚΚΕ 5,4%, Ελληνική Λύση 4,7%, ΜεΡΑ25 3,1%

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη