Περισσότερες από 130 υποκατηγορίες του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού έχουν εντοπιστεί στην Κίνα τους τελευταίους τρεις μήνες.
Υπό αυστηρούς περιορισμούς έχει τεθεί η Κίνα μετά την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι αν παυθούν τα μέτρα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του ιού.
Περισσότερες από 130 υποκατηγορίες του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού έχουν εντοπιστεί στην Κίνα τους τελευταίους τρεις μήνες. Σε απάντηση στην έξαρση των κρουσμάτων, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Μαλαισία ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι θα ενισχύσουν τους ελέγχους τους στα σύνορα.
Στο μεταξύ ο κόσμος στην Κίνα δυσκολεύεται με τους περιορισμούς. Όπως περιέγραψε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Χρήστος Πετρόπουλος, Έλληνας μεταφραστής που ζει στο Πεκίνο, όταν χαλάρωσαν τα μέτρα το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκε τεράστια έξαρση της πανδημίας.
«Το προηγούμενο διάστημα, κυρίως από τις αρχές του Δεκέμβρη που σιγά σιγά άρχισαν να χαλαρώνουν τα πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, είχαμε μια τεράστια έξαρση της πανδημίας και του ιού. Εκείνο το διάστημα είχε κολλήσει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Περίπου το 90% των φίλων και γνωστών που γνώρισα εδώ στο Πεκίνο νόσησαν με covid», είπε.
Ο κ. Πετρόπουλος εκτίμησε, επίσης, ότι δεν θα υπάρξει άλλος περιορισμός στην Κίνα. «Ο κόσμος έπρεπε να πάρει και λίγο μια ανάσα από όλα αυτά τα πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα, γιατί φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε ότι πιο πολύ φοβόμασταν τα περιοριστικά μέτρα παρά τον ίδιο τον κορονοϊό, την πανδημία. Τώρα βλέπουμε ότι ο κόσμος έχει πάρει ήδη μια ανάσα και αυτό φαίνεται κιόλας, ότι πλέον αρχίζουμε σιγά σιγά και επιστρέφουμε στην κανονικότητα», πρόσθεσε.
Τέλος, σχετικά με ενδεχόμενα μέτρα που πιθανόν να παρθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Πετρόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι αυτά δεν θα ανησυχήσουν ιδιαίτερα τους Κινέζους πολίτες.