Αιθιοπία: Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον εκκλησίας

Δύο νέοι σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση εναντίον μιας εκκλησίας της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη νότια Αιθιοπία, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Τύπου

Τεουαχέντο (TMC), δημοσιογραφικό όργανο που πρόσκειται στο δόγμα αυτό.

Σύμφωνα με το TMC, άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά από την επίθεση στο Σασεμένε, στην περιφέρεια της Ορόμια. Ο Αμπούνε Χένκο, ο αρχιεπίσκοπος της Επισκοπής της Αντίς Αμπέκα, καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την «θρασύδειλη και σπαραξικάρδια».

Το TMC κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ως υπεύθυνες για την επίθεση στην πόλη αυτή που απέχει περίπου 250 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας.

Είναι προς το παρόν αδύνατον να επαληθευθούν αυτές οι πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές.

Ο αρχιεπίσκοπος κάλεσε τις αρχές της Ορόμια, της μεγαλύτερης περιφέρειας της Αιθιοπίας, να σταματήσουν «τον διωγμό» των Ορθόδοξων Χριστιανών.

Στους κόλπους της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Τεουαχέντο, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, επικρατεί ένταση αφότου, τον περασμένο μήνα, «αντάρτες» επίσκοποι συγκρότησαν τη δική τους Σύνοδο στην περιφέρεια της Ορόμια. Η ενότητα της Εκκλησίας αυτής, μιας από τις παλαιότερες στον κόσμο, απειλείται.

Η Εκκλησία Τεουαχέντο, επικεφαλής της οποίας είναι εδώ και μια δεκαετία ο Πατριάρχης Αμπούνε Ματθαίος, κήρυξε παράνομο το σχίσμα και αναθεμάτισε τους επισκόπους που συμμετείχαν σε αυτό. Η Εκκλησία κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άμπιι Άχμεντ ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της και ότι κάνει ανακοινώσεις με τις οποίες αναγνωρίζει ντε φάκτο αυτήν την «παράνομη ομάδα».

Ο Άμπιι, που κατάγεται από την Ορόμια, κάλεσε αυτήν την εβδομάδα τους επισκόπους να ξεκινήσουν διάλογο και δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές έχουν «τη δική τους αλήθεια».

Οι αποσχισθέντες ιερείς κατηγορούν την Εκκλησία για γλωσσικές και πολιτισμικές διακρίσεις γιατί δεν απευθύνεται στους Ορόμο (η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα της Αιθιοπίας που αποτελεί σχεδόν το 34% του πληθσυμού της χώρας) στη δική τους γλώσσα – κατηγορίες που απορρίπτει το Πατριαρχείο.

Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη