Έντονη αντίδραση της Κίνας για την κατάρριψη του μπαλονιού – «Υπερβολική η αντίδραση των ΗΠΑ»

Κίνα: Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αναφέρεται πως η κινεζική πλευρά επιφυλάσσεται να προβεί σε περαιτέρω απαραίτητες αντιδράσεις

Την έντονη δυσάρεσκεια και διαμαρτυρία της για την κατάρριψη του μπαλονιού από τις ΗΠΑ εξέφρασε η Κίνα, θεωρώντας ότι η Ουάσινγκτον αντέδρασε «υπερβολικά», «παραβιάζοντας σοβαρά τη διεθνή πρακτική» όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Κίνα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία της για τη χρήση βίας ενάντια σε μη επανδρωμένο πολιτικό αεροσκάφος της από τις ΗΠΑ. Έχουμε επανειλημμένα ενημερώσει την αμερικανική πλευρά ότι το αερόστατο είναι για πολιτική χρήση, ενώ στις ΗΠΑ εισήλθε για λόγους ανωτέρας βίας – ήταν ένα ατύχημα».

«Η Κίνα ζήτησε από τις ΗΠΑ να χειριστούν το ζήτημα με ήρεμο, επαγγελματικό και συγκρατημένο τρόπο, ενώ από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έγινε η αντίστοιχη δήλωση, ότι το αερόστατο δεν πρόκειται να γίνει στρατιωτική ή φυσική απειλή για τους Αμερικανούς πολίτες».

«Θα διαφυλάξουμε με αποφασιστικότητα τα νόμιμα δικαιώματα καθώς και τα συμφέροντας των εταιρειών κατοχής και διαχείρισης του αερόστατου, ενώ επιφυλασσόμαστε να προβούμε σε περαιτέρω απαραίτητες αντιδράσεις».

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, από το Πεντάγωνο δήλωναν, ότι το αερόστατο δεν είναι απειλή για τις ΗΠΑ, ενώ απέρριψαν τον ισχυρισμό της Κίνας πως το αερόστατο εξυπηρετούσε ερευνητικό σκοπό.

Μάλιστα οι στρατιωτικοί ηγέτες δήλωσαν βέβαιοι πως το κατασκοπευτικό μπαλόνι δεν βρέθηκε από «ατύχημα» στις ΗΠΑ αλλά για να ικανοποιήσει κατασκοπευτικούς σκοπούς.

Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη