Ελληνοτουρκικά: Ακυρώνεται η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» – Δεν εφησυχάζει η Ελλάδα

Βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και επί του πεδίου – Ακυρώθηκε η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των Τούρκων.

Την απόλυτη αλλαγή του σκηνικού στα ελληνοτουρκικά έφερε ο φονικός σεισμός στην Τουρκία, με την Ελλάδα να εκφράζει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη της προς τον γειτονικό λαό και το τουρκικό καθεστώς να αλλάζει στάση απέναντι στη χώρα, τείνοντας – έστω και προς ώρας – χείρα φιλίας.

Μετά τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, με τα ευχαριστήρια μηνύματα στον τουρκικό Τύπο, η Άγκυρα χαμηλώνει τους τόνους και επί του πεδίου, με μηδενική πτητική δραστηριότητα τα τελευταία 24ωρα, αλλά και ακύρωση της μεγαλύτερης άσκησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, της Mavi Vatan (Γαλάζια πατρίδα).

Και μόνο από το όνομα η τουρκική άσκηση επιβεβαιώνει τις αναθεωρητικές βλέψεις της γείτονος, η οποία ωστόσο προχώρησε σε μια κίνηση – «έκπληξη», αναβάλλοντας τη. Η «Γαλάζια Πατρίδα» επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα με την ανάπτυξη του συνόλου του τουρκικού Στόλου στο Αιγαίο και φυσικά σενάρια στα οποία θα συμμετείχε και η τουρκική πολεμική αεροπορία, με πτήσεις πάνω από το Αιγαίο.

Ο φονικός σεισμός όμως άλλαξε τα σχέδια της τουρκικής ηγεσίας, που αναμφισβήτητα έχει πλέον άλλες προτεραιότητες, με πολλές δυνάμεις του τουρκικού στρατού να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Παράλληλα, η τουρκική ηγεσία δεν θα ήθελε αυτή τη στιγμή να δυναμιτίσει και το καλό κλίμα με την Ελλάδα, με τους πολίτες στη γειτονική χώρα να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους συνεχώς προς τους Έλληνες.

Η ακύρωση της άσκησης «Γαλάζια πατρίδα» δεν αλλάζει τον σχεδιασμό για τη χώρα μας, με τον Στρατό Ξηράς να συνεχίζει στο Πετροχώρι Ξάνθης την άσκηση Thracian Cooperation, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει την εκπαιδευτική δραστηριότητα με την άσκηση «Ορμή», με συμμετοχή μονάδων επιφανείας αλλά και υποβρυχίων.

Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη