Άρμα διακοσμημένο με την ελληνική σημαία θα ηγηθεί των μηχανοκίνητων της παρέλασης την 25η Μαρτίου

Μια ομάδα από Έλληνες χομπίστες, άτομα με αγάπη για τον μοντελισμό και την αναπαράσταση σε κλίμακα μηχανών, έχει ετοιμάσει ένα ειδικά διακοσμημένο άρμα μάχης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη

ν φετινή ημέρα εορτασμού της 25ης Μαρτίου. 

"Είμαστε μια ομάδα που εδώ και μερικά χρόνια ως μέλη της IPMS Ελλάδος, της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικομοντελιστών, πλαισιωμένοι από κάποιους επαγγελματίες του χώρου που μας βοηθούν σε θέματα γραφιστικής και εκτύπωσης και εργαζόμαστε ώστε να ετοιμάζουμε ένα όχημα, άρμα ή και αεροπλάνο. Διακοσμούμε τέτοια αντικείμενα, από τεθωρακισμένα μέχρι και αεροπλάνα εδώ και μερικά χρόνια με περίσσιο μεράκι", εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104.9FM" ο κ.Σταύρος Σούλης μέλος της ομάδας που ετοιμάζει πρότζεκτ ειδικού διάκοσμου για τις Ε.Δ. της χώρας.

Η διαδικασία μέχρι την εφαρμογή ενός σχεδίου πάνω σε ένα άρμα μάχης ή αεροσκάφος ξεκινά από την επικοινωνία με την ηγεσία του Στρατού ή της Αεροπορίας, την μεταφορά στο χαρτί πολλών επιλογών, μέχρι την τελική έγκριση για το σχέδιο που θα διακοσμήσει το τεθωρακισμένο ή το αεροσκάφος, εξηγεί ο Έλληνας χομπίστας-μοντελιστής.  Ο κ.Σούλης και οι συνεργάτες του ετοίμασαν και φέτος για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2023 ένα όχημα που θα ηγηθεί μηχανοκίνητων τμημάτων στην Αθήνα. Φέτος οι εργασίες έγιναν στο ΚΕΤΘ στον Αυλώνα και συμμετείχαν 7 άτομα της IPMS Hellas (International Plastic Modellers Society - Hellas) ενώ χρειάστηκε μία ημέρα εργασίας από τους Έλληνες εθελοντές.  Οι συγκεκριμένες προσπάθειες ξεκίνησαν από μοντελιστές για πρώτη φορά το 2018 και από τότε δεν έχει σταματήσει η εικαστική δημιουργία για τους άμισθους, αφανείς χομπίστες. 

"Τότε η δουλειά μας ήταν ένα ειδικά χρωματισμένο άρμα μάχης Leopard 1A5 για την παρέλαση της Αθήνας 2018, φέτος έχουμε μόλις ολοκληρώσει ένα άρμα μάχης Leo 2 HEL που το κοινό και οι τηλεθεατές θα δουν στην φετινή παρέλαση. Συνολικά από το 2018 και ένα βαμμένο με την ελληνική σημαία Leo 1Α5, προχωρήσαμε στο 2019 σε ένα Leo 2HEL, για να ακολουθήσει το 2021 ένα φροντισμένο Leo 2HEL μαζί με ένα βαμμένο M-113A2. Το 2022 ήταν η πιο γεμάτη χρονιά για την ομάδα αφού ετοίμασε για παρελάσεις τρία οχήματα: ένα βαμμένο Leo 2HEL, ένα M-113A2 αλλά και ένα M-11117 μέχρι να φτάσουμε στο 2023 και το Leo 2 HEL που ολοκληρώθηκε", περιγράφει ο κ.Σούλης, Ο ίδιος τονίζει πως σε όλες αυτές τις προσπάθειες των Ελλήνων χομπιστών είναι η εμπιστοσύνη της ηγεσίας των ΕΔ που τους έδωσε κίνητρο να κάνουν πράξη τους ειδικούς διάκοσμους.

Η χαρά της ομάδας πάντως πέρα από την εικόνα που εμφανίζεται σε μια παρέλαση, είναι και η διασπορά των φωτογραφιών με τα επετειακά οχήματα και αεροσκάφη σε όλο τον κόσμο.

"Οι εικόνες και τα βίντεο ταξιδεύουν παντού. Ως σύλλογος είμαστε άλλωστε το ελληνικό παράρτημα της διεθνούς IPMS οπότε οι εικόνες ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο καθώς υπάρχουν πάνω από 70 παραρτήματα της Ένωσης. Έτσι τα καρέ έχουν φτάσει στην άλλη άκρη της Γης, από την Λατινική Αμερική μέχρι την Άπω Ανατολή," σχολιάζει ο κ.Σούλης. 

Επόμενο πρότζεκτ για την ομάδα είναι η δημιουργία ενός επετειακού διάκοσμου σε ένα ελληνικό μεταφορικό αεροσκάφος C-130 τον ερχόμενο Μάιο καθώς το ερχόμενο καλοκαίρι η 356η Μοίρα Τακτικών Μεταφορών γιορτάζει τα 70 χρόνια της και πρόκειται να στολιστεί «ένα αεροσκάφος της που θα δίνει πολύχρωμο "παρών" στους ουρανούς» όπως ανέφερε ο Έλληνας χομπίστας.

Σωτήρης Κυριακίδης
 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
...
Νεότερη Παλαιότερη