Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Εθνική τραγωδία με τουλάχιστον 36 νεκρούς – Τριήμερο εθνικό πένθος


Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται η φονική σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική αργά χθες το βράδυ στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα 

Τέμπη. Στους 36 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί, ενώ 130 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 66 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Λάρισας, της Κατερίνης και της Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πολλά νέα παιδιά, φοιτητές που γύριζαν από τη Λάρισα στο Πανεπιστήμιό τους στη Θεσσαλονίκη. Νεκροί είναι επίσης και οι εννέα εργαζόμενοι του ΟΣΕ. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για αύξηση των νεκρών είναι ότι όλα τα θύματα ανασύρθηκαν από το τρίτο βαγόνι, ενώ η έρευνα στο πρώτο και το δεύτερο βαγόνι δεν είχε ξεκινήσει μέχρι τις 09:00 το πρωί.

Την ώρα της σύγκρουσης στην επιβατική αμαξοστοιχία, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες. Η σύγκρουση έγινε υπό συνθήκες που διερευνώνται, ωστόσο αυτό που φαίνεται πως έγινε είναι ότι οι δυο αμαξοστοιχίες βρέθηκαν, μετά τον σταθμό της Λάρισας, να κινούνται στην ίδια γραμμή, καταλήγοντας να συγκρουστούν μετωπικά.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Βαθρακογιάννη, η επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων ατόμων, στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών παραμένει σε εξέλιξη. Στο σημείο του δυστυχήματος επιχειρούν 150 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων στελεχών της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, με 17 οχήματα και 4 γερανοφόρα, ενώ το ΕΚΑΒ συνεχίζει να συνδράμει με 30 ασθενοφόρα.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, τόνισε ότι για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα έχουν διατεθεί αστυνομικοί υπηρεσιών της Διεύθυνσης αστυνομίας Λάρισας ενώ έχει μεταβεί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Αθήνας και Θεσσαλονίκης για να συνδράμει τις τοπικές αστυνομικές Αρχές.

Στο γενικό νοσοκομείο της Λάρισας οι συγγενείς καλούνται να αναγνωρίσουν τις σορούς των δικών τους ανθρώπων, ενώ στο ΑΧΕΠΑ και το Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης έχουν μοιραστεί οι 66 τραυματίες. Οι αρχές έδωσαν τηλέφωνο ενημέρωσης για του συγγενείς των επιβατών: 2410.683185-6, ενώ έκτατη αιμοδοσία για τη βοήθεια των τραυματιών του δυστυχήματος στα Τέμπη, αποφάσισε να διεξάγει ο Ερυθρός Σταυρός, στη κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας προσήχθησαν ο σταθμάρχης βάρδιας και ο κλειδούχος της Hellenic Train και δίνουν εξηγήσεις για το τραγικό συμβάν. Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί και η εισαγγελία.


«Τα βαγόνια 1 και 2 δεν υπάρχουν. Λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης εκτινάχθηκαν» τόνισε στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ενώ ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, σημείωσε ότι στα πρώτα τρία βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity 62 «αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες από 1.200 έως 1.500 βαθμοί Κελσίου». Για ένα τραγικό δυστύχημα έκανε λόγο ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στο σημείο της τραγωδία μεταβαίνουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, στα Τέμπη θα βρεθεί και ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Τη βαθύτατη οδύνη της κυβέρνησης για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μας βρίσκεται στους συγγενείς των θυμάτων, των αγνοουμένων και στους τραυματίες» ανέφερε και υπογράμμισε «αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι η περίθαλψη των τραυματιών, η αναζήτηση και ο εντοπισμός των αγνοουμένων μέσα στα συντρίμμια και η ψυχολογική υποστήριξη των συγγενών των θυμάτων με ειδικούς επιστήμονες που μεταβαίνουν στη Λάρισα».

Στα Τέμπη βρίσκεται από νωρίς το πρωί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

«Λυπάμαι πάρα πολύ γι’ αυτό που συνέβη, για τους γονείς των παιδιών που χάθηκαν. Πραγματικά δεν το χωράει ο νους μας», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία επισκέφθηκε νωρίς σήμερα το πρωί το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύονται κάποιοι από τους τραυματίες του τραγικού δυστυχήματος με τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, αργά χθες το βράδυ, στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη.

Συγκλονισμένος από την πολύνεκρη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

“Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μου είναι στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών” δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα βρεθεί στα Τέμπτη εντός της ημέρας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωση του για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εξέφρασε την θλίψη του και ζήτησε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας.

ertnews.gr
...Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Εθνική τραγωδία με τουλάχιστον 36 νεκρούς – Τριήμερο εθνικό πένθος
Νεότερη Παλαιότερη
Περιποίηση Προσώπου
Περιποίηση Σώματος
Στοματική Περιποίηση
Περιποίηση Μαλλιών
Ανδρική Περιποίηση
Αντηλιακή Προστασία
Παιδική Περιποίηση εργασία από το σπίτι μέσω ίντερνετ