ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ζήτημα χαλάρωσης των κανόνων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έκθεση των τραπεζών σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος θα θέσει και πάλι η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της...

ΕΚΤ. Οπως όμως σημειώνουν έγκυροι αναλυτές θεωρείται εξαιρετικά απίθανο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση, στο πλαίσιο του τεταμένου κλίματος που υπάρχει σε ό,τι αφορά τους θεσμούς. Αλλωστε η πρόσφατη συνέντευξη του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ που δεν αποκλείει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων στη χώρα μας (όπως στην Κύπρο) είναι ενδεικτική της άποψης των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το πώς βλέπουν οι εταίροι την κατάσταση.

Η ΕΚΤ ενημέρωσε μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος τις εγχώριες τράπεζες ότι απαγορεύεται να αυξήσουν την έκθεσή τους στο Δημόσιο πάνω από τα επίπεδα που είχαν τεθεί με την απόφασή της στις 18 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εγχώριες τράπεζες κατείχαν στις 18 Φεβρουαρίου έντοκα γραμμάτια Δημοσίου ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει να τους επιτραπεί η κατοχή εντόκων ύψους ως 15 δισ. ευρώ, όπως προβλεπόταν και στο πρόσφατο παρελθόν, αίτημα άλλωστε το οποίο έχει υποβληθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα στην ΕΚΤ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει απορρίψει ήδη ανάλογο αίτημα της ελληνικής πλευράς, υποστηρίζοντας ότι η διεύρυνση του πλαφόν θα συνιστούσε άμεση χρηματοδότηση χώρας, την ώρα μάλιστα όπου δεν υπάρχουν απτά δείγματα προόδου στην υλοποίηση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. Ετσι οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως η ΕΚΤ σήμερα θα αποφασίσει μία μικρή επέκταση του ορίου του ELA.

Εν τω μεταξύ τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών άρχισαν να συναντιούνται χθες με εκπροσώπους των τραπεζών και να συζητούν με τα αντίστοιχα κλιμάκια του χρηματοπιστωτικού συστήματος θέματα ρευστότητας, «κόκκινων» δανείων και εκροών καταθέσεων.

Εντός των προσεχών ημερών τις τράπεζες θα επισκεφθούν και κλιμάκια της DG Comp που θα συζητήσουν το ζήτημα των επιχειρησιακών αναδιαρθρώσεων.

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη