Ιταλία: Συμμετοχή Τυνησίας – Αιγύπτου στις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών

Η Ιταλία θέλει η Αίγυπτος και η Τυνησία να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο, ώστε οι διασωθέντες να επιστρέφουν στην Αφρική και όχι σε ευρωπαϊκά λιμάνια, σύμφωνα με ένα προσχέδιο ενός κυβερνητικού…

εγγράφου που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Το προσχέδιο, το οποίο ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις αυτές της Αιγύπτου και της Τυνησίας, συντάχθηκε από το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Πέρυσι τον Απρίλιο οι ιταλικές αρχές διέσωσαν 4.000 μετανάστες οι οποίοι προσπαθούσαν να φτάσουν στις ευρωπαϊκές αρχές σε διάστημα μόλις 48 ωρών, καθώς βάθαινε η μεταναστευτική κρίση, η οποία επιδεινώνεται από τις ταραχές στη Λιβύη.

Εξάλλου, σε μια από τις χειρότερες τραγωδίες που έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο, τον Οκτώβριο του 2013 ένα πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες ναυάγησε στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 360 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Η Ιταλία έχει ήδη ξεκινήσει διμερείς συζητήσεις με την Τυνησία και την Αίγυπτο ώστε οι δύο χώρες να ξεκινήσουν επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη θάλασσα, όμως η κοινή διπλωματική δράση της ΕΕ είναι κρίσιμης σημασίας, επισημαίνεται στο έγγραφο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το λιμενικό της Τυνησίας και της Αιγύπτου θα επεμβαίνει για να σώζει μετανάστες σε περιοχές κοντά στη Λιβύη, που είναι το κύριο σημείο απ’ όπου αναχωρούν οι επίδοξοι μετανάστες από την Αφρική με προορισμό την Ευρώπη, καθώς η χώρα ουσιαστικά δεν ελέγχει τα χωρικά της ύδατα εξαιτίας της κρίσης στην οποία έχει βυθιστεί.

Μόλις οι μετανάστες έχουν διασωθεί θα μπορούν να μεταφέρονται σε λιμάνια της Βόρειας Αφρικής, επισημαίνεται στο έγγραφο.

Οι επιχειρήσεις της Τυνησίας και της Αιγύπτου θα πρέπει να διεξάγονται σε συνεργασία με τις ιταλικές και τις ευρωπαϊκές αρχές και θα υποστηρίζονται επαρκώς τεχνικά και οικονομικά από την ΕΕ, υπογραμμίζεται.

Τον Νοέμβριο η Ιταλία σταμάτησε την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που διεξήγαγε στη Μεσόγειο με την ονομασία Mare Nostrum. Έκτοτε η διάσωση των μεταναστών γίνεται στο πλαίσιο μιας επιχείρησης της ΕΕ, της λεγόμενης Τρίτων.

Η Ιταλία καταγγέλλει ότι ο αριθμός των μεταναστών που έχουν φτάσει στις ακτές της τους δύο πρώτους μήνες του 2015 είναι σχεδόν διπλάσιος από την ίδια περίοδο το 2014, όταν ακόμη οι δικές δυνάμεις διεξήγαγαν τη Mare Nostrum.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη