Γαρίδες στα κάρβουνα με ασιατική σάλτσα

ΥΛΙΚΑ 1 κιλό μέτριες γαρίδες, με το κέλυφος (αφαιρώντας τις φλέβες)ελαιόλαδο αλάτι & πιπέριΓια τη σάλτσα1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι1 κουταλάκι της σούπας σκόρδο1 κουταλάκι του γλυκού ξερή καυτερή ψιλοκομμένη πιπεριά1-2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο1/4 φλιτζανιού ασιατική Fish Sauce 1 κουταλιά της σούπας μαύρη ή ξανθή ζάχαρη1/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα1 κουταλιά της σούπας φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο (προαιρετικά) ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλύνετε, στραγγίστε και σκουπίστε με χάρτινη πετσέτα τις γαρίδες. Αν θέλετε να ευκολύνετε το ψήσιμο, μπορείτε να τις περάσετε σε καλαμάκια για σουβλάκια.

Κάθε 3-4 γαρίδες, ανάλογα με το μέγεθος, τρυπήστε τες με 2 καλαμάκια. Αλείψτε τες με λάδι, βάλτε αλάτι και πιπέρι και κρατήστε τες στο ψυγείο. Βγάλτε τες 15 λεπτά προτού να τις ψήσετε.

Σε μικρό τηγάνι σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά, για να φτιάξετε τη σάλτσα.Σε μικρό κατσαρόλι ζεστάνετε μαζί τη Fish Sauce, τη μαύρη ή ξανθή ζάχαρη και το χυμό λεμονιού.

Ανακατέψτε να διαλυθεί η ζάχαρη και μόλις πάρει βράση, προσθέστε το σοταρισμένο κρεμμύδι και κατεβάστε από τη φωτιά. Προσθέστε το κρεμμυδάκι και το φρέσκο κόλιανδρο.

Ζεστάνετε το γκριλ, την ψησταριά ή τα κάρβουνα και ψήστε τις γαρίδες μέχρι να κοκκινίσει το κέλυφος και η σάρκα να πήξει.

Προσοχή μην τις παραψήσετε. Σερβίρετε μαζί με την ασιατική σάλτσα, στην οποία θα βουτάτε τις γαρίδες προτού να τις φάτε

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη