Τρόμος από τον ισχυρό σεισμό 4,7 Ρίχτερ που ταρακούνησε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη

Στα 4,7 Ρίχτερ κατέγραψε τον σεισμό, που σημειώθηκε στη 1:22 τα ξημερώματα του Σαββάτου (19/11), ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Σταθμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και αναστάτωσε για ακόμα μια φορά τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας.

Το επίεκντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 41 χλμ βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης και 10 χλμ δυτικά του Κιλκίς και το εστιακό του βάθος στα 10 χλμ. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον ισχυρό σεισμό των 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκαν τουλάχιστον 6 μετασεισμικές δονήσεις. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και για το λόγο αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Πέλλα και αλλού, σε αρκετά μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρό του. Πρόκειται για μια περιοχή, όπου από τις 10 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία, με σεισμούς που γίνονται αισθητοί για γεωλογικούς λόγους.

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές, ωστόσο, λόγω του μικρού εστιακού βάθους πολλοι ήταν οι κάτοικοι που βγήκαν έξω από τα σπίτια τους τόσο στο Κιλκίς όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική Φυσιολογική χαρακτήρισε την σεισμική ακολουθία που επικρατεί στην περιοχή του Κιλκίς, ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, καθώς έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί ακόμη και 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μιλάμε για μια περιοχή, όπου από τις 10 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία. Εδώ και 8 ημέρες άλλοι σεισμοί γίνονται αισθητοί και άλλοι όχι στην συγκεκριμένη περιοχή. Θα ήταν έκπληξη να μην υπάρχουν μετασεισμοί. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να κρατήσει μέρες, αλλά και εβδομάδες. Μπορεί να γίνει και άλλος αντίστοιχος σεισμός 3, 4 ή και 4,5 Ρίχτερ. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Ωστόσο η περιοχή δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα. Θεωρώ ότι η κατάσταση σύντομα θα εκτονωθεί ομαλά» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. newsbomb.gr

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη