Πως να αφαιρέσετε ένα τατουάζ

Τα τελευταία χρόνια τα τατουάζ γνωρίζουν μεγάλη άνθηση σε όλο τον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα. Πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη ‘χτυπήσει’ ένα ή περισσότερα ενώ ακόμα περισσότεροι το σκέφτονται. Αρκετοί καλλιτέχνες έχουν εξελίξει τις τεχνικές και τα σχέδια και προσφέρουν πραγματικά
εντυπωσιακά αποτελέσματα στους ενδιαφερόμενους ενώ και τα υλικά διαρκώς ανανεώνονται. Έτσι από την εποχή του στοιχειακού άνθρακα έχουμε περάσει σε σύνθετα υλικά που συνδυάζουν οργανικές ενώσεις με μεταλλικά στοιχεία. Μέσα στην μεγάλη ποικιλία των τατουάζ είναι φυσικό κάποιοι φορείς τους να αποφασίζουν ότι θέλουν να αφαιρέσουν κάποιο ή περισσότερα, σύμφωνα με το iatropedia.com. Οι λόγοι μπορεί να είναι ότι από την αρχή δεν τους άρεσε όπως βγήκε, ή ότι δεν έγινε σε κατάλληλο για τον καθένα σημείο του σώματος, ακόμα και ότι πλέον δεν τους εκφράζει σαν εικόνα ή κείμενο. Άλλοι λόγοι μπορεί να έχουν να κάνουν με επαγγελματικούς περιορισμούς ή διαπροσωπικές σχέσεις. Όποιος και αν είναι ο λόγος, ο ενδιαφερόμενος έχει μια συγκεκριμένη απαίτηση, να σβηστεί το τατουάζ και ο πλέον ειδικός για να του προσφέρει τη λύση είναι ο δερματολόγος, είτε σε συμβουλευτικό επίπεδο- ανάλυση θεραπευτικών επιλογών είτε με την εφαρμογή τους. Τα τελευταία είκοσι χρόνια η εισαγωγή των λέιζερ στη δερματολογία έφερε επανάσταση σε πολλούς τομείς, μεταξύ αυτών και στη αφαίρεση τατουάζ. Είναι πλέον η άριστη επιλογή για την εξαφάνιση των ανεπιθύμητων τατουάζ , αποφεύγοντας τις πιθανές επιπλοκές με πιο σημαντική τη δημιουργία εγκαύματος και ουλής. 

Τα σημαντικότερα δεδομένα που πρέπει να γνωρίζει κάθε ενδιαφερόμενος για αφαίρεση τατουάζ με laser είναι: Η ενέργεια που δίνει το laser σπάει τους κόκκους της χρωστικής του τατουάζ σε πολύ μικρά τμήματα τα οποία αναγνωρίζονται σαν ξένα σώματα από τα αμυντικά κύτταρα του οργανισμού και απομακρύνονται σταδιακά. Αυτό εξηγεί γιατί χρειάζονται περισσότερες επαναλήψεις για να σβήσει ένα τατουάζ, ιδίως αν είναι μεγάλο. Το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε από την αρχή των αριθμό των συνεδριών που θα χρειαστούν συνολικά. Κάθε laser εκπέμπει ένα μόνο μήκος κύματος που απορροφάται από ένα χρώμα. Δεν υπάρχει ένα laser που να είναι κατάλληλο για όλα τα χρώματα τατουάζ. Για παράδειγμα το κόκκινο και το πορτοκαλί χρώμα ΄σπάνε΄καλύτερα στα 532nm ενώ το πράσινο, το γκρί-μπλε και το μαύρο στα 755nm. Αν ο ενδιαφερόμενος είναι σκουρόχρωμος ίσως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα laser στα 1064nm, ώστε η ενέργεια του laser να μην απορροφάται από τη μελανίνη του δέρματος. Τα laser που χρησιμοποιούνται για αποτρίχωση, ευρυαγγείες ή ανάπλαση δέρματος δεν είναι κατάλληλα για αφαίρεση τατουάζ. Αντίθετα χρησιμοποιούνται ειδικά laser με Q-switched τεχνολογία που δίνει την ενέργεια σε ελάχιστο χρόνο ώστε να σπάει τη χρωστική χωρίς να καίει το γύρω δέρμα. Τα χρώματα που αφαιρούνται πιο αποτελεσματικά είναι το μαύρο, το μπλε-σκούρο μπλε και το πράσινο, ενώ δυσκολότερα φεύγει το κόκκινο και το πορτοκαλί και ακόμα πιο δύσκολα το κίτρινο και το άσπρο. 

Η ευκολία απομάκρυνσης του tattoo εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό , πέρα από το χρώμα που αναφέρθηκε πιο πάνω, από το βάθος που έχει μπει η χρωστική, την ποσότητά της και το είδος του υλικού. Καλύτερα αποτελέσματα έχουμε όταν η χρωστική είναι κοντά στην επιφάνεια και δεν υπάρχει μεγάλη ποσότητα υλικού. Πιο εύκολα εξαφανίζονται τα ερασιτεχνικά τατουάζ γιατί συνήθως τα υλικά που χρησιμοποιούνται έχουν μικρούς κόκκους που φεύγουν πολύ γρηγορότερα. Ο χρόνος ανάμεσα στις εφαρμογές πρέπει να είναι αρκετός ώστε να προλάβουν τα κύτταρα να απομακρύνουν τα μικρά τεμάχια χρωστικής. Μια συνηθισμένη περίοδος είναι περίπου 6 εβδομάδες.

 Γενικά χρειάζονται μερικές επαναλήψεις για ικανοποιητική αφαίρεση του τατουάζ, ανάλογα με τους παράγοντες που αναφέραμε πιο πάνω. Κατά την εφαρμογή του laser μπορεί να υπάρχει ένα ελαφρύ κάψιμο ή και πόνος γι αυτό καλό είναι να έχει εφαρμοστεί από πριν αναισθητική κρέμα. Επίσης μπορεί να προκληθεί μικρή σταγονοειδής αιμορραγία στην επιφάνεια του tattoo και γενικότερα ερεθισμός, οπότε πρέπει να υπάρχει φροντίδα μετά τη συνεδρία από το γιατρό και τον ασθενή για προστασία από μολύνσεις και κάλυψη από τον ήλιο. Το ιδανικό είναι κάθε βολή του laser να προκαλεί λεύκανση στη επιφάνεια του τατουάζ που σημαίνει ότι απορροφάται από τη χρωστική, χωρίς να υπάρχει αιμορραγία, οπότε μειώνεται ο κίνδυνος σχηματισμού ουλής. Συμπερασματικά η αφαίρεση τατουάζ με laser είναι ασφαλής και πολύ αποτελεσματική αρκεί να γίνεται από ειδικούς που θα ρυθμίσουν τις παραμέτρους όπως το μήκος κύματος, τη διάρκεια παλμού, την ένταση και το μέγεθος της επιφάνειας βολής ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του τατουάζ και του φορέα του.

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη
Περιποίηση Προσώπου
Περιποίηση Σώματος
Στοματική Περιποίηση
Περιποίηση Μαλλιών
Ανδρική Περιποίηση
Αντηλιακή Προστασία
Παιδική Περιποίηση εργασία από το σπίτι μέσω ίντερνετ