Χιλή: Σκηνές χάους σε συναυλία διάσημου ράπερ στο Σαντιάγο – Χιλιάδες οπαδοί εισέβαλλαν με τη βία

Οι αρχές στη Χιλή χρησιμοποίησαν κανόνια νερού εναντίον πλήθους το βράδυ της Τρίτης, αφού περίπου 4.000 άνθρωποι εισέβαλαν με το ζόρι σε

συναυλία του ράπερ Daddy Yankee, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Φράγματα γκρεμίστηκαν, άνδρες του προσωπικού ασφαλείας δέχτηκαν επίθεση, ενώ δεκάδες αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές έξω από το εθνικό στάδιο του Σαντιάγο, ανέφεραν αξιωματικοί της αστυνομίας, μετά απο μία νύχτα χάους στην πρωτεύουσα της Χιλής.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν θαμώνες της συναυλίας να περνούν τις πύλες ασφαλείας και να ενώνονται με ένα πλήθος συγκεντρωμένων μέσα στο χώρο, ενώ πολλοί απο εκείνους που είχαν εισιτήρια έμειναν εκτός. Δύο ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Εντουάρντο Βεργκάρα, υπουργός του τμήματος πρόληψης εγκληματικότητας της Χιλής, επέκρινε τους διοργανωτές της εκδήλωσης, λέγοντας ότι θα έπρεπε να ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια. Αντίθετα, είπε, οι αστυνομικές δυνάμεις της Χιλής κλήθηκαν να «μπαλώσουν» τα κενά στην ασφάλεια.

Πρόσθεσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το εάν οι διοργανωτές της εκδήλωσης συμμορφώθηκαν με τις απαιτήσεις ασφαλείας , όπως η ύπαρξη αρκετών φρουρών στον χώρο. Σε ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές Bizarro Live Entertainment ανέφεραν ότι «το σόου διεξήχθη υπό αυστηρό πρωτόκολλο ασφαλείας και επιμελητείας»

Η εταιρεία είπε επίσης ότι διπλασίασε το προσωπικό και τις προσπάθειες σχεδιασμού «για να αντιμετωπίσει το κύμα βίας και εγκληματικότητας που βιώσαμε τελευταία στα μαζικά γεγονότα στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης οργανωμένων συμμοριών αφιερωμένων στην παραποίηση εισιτηρίων και το συνωστισμό στις πόρτες».

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει υπαλλήλους ασφαλείας να προσπαθούν να εμποδίσουν τους ανθρώπους να περάσουν από τις πύλες, ενώ τους σπρώχνουν στο δρόμο. Ένα άλλο βίντεο δείχνει ανθρώπους να σκαρφαλώνουν πάνω από τα οδοφράγματα για να μπουν στη συναυλία.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι διπλασίασε το προσωπικό και τις προσπάθειες σχεδιασμού «για να αντιμετωπίσει το κύμα βίας και εγκληματικότητας που βιώσαμε τελευταία στα μαζικά γεγονότα στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης οργανωμένων συμμοριών αφιερωμένων στην παραποίηση εισιτηρίων και το συνωστισμό στις πόρτες».

Οι αρχές είπαν ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που εισήλθαν χωρίς εισιτήρια προκάλεσαν τεράστια προβλήματα, καθώς ο χώρος ήταν γεμάτος κόσμο, οι διάδρομοι έκτακτης ανάγκης είχαν αποκλειστεί και οι άνθρωποι που είχαν έγκυρα εισιτήρια δεν μπορούσαν να φτάσουν στις θέσεις τους. Ορισμένοι θαυμαστές έφυγαν πριν ξεκινήσει η συναυλία, λόγω φόβων για την ασφάλεια, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Daddy Yankee, ένας εξαιρετικά δημοφιλής ράπερ από το Πουέρτο Ρίκο, ανέβηκε στη σκηνή, με διθυραμβικές κριτικές, και θα εμφανιστεί ξανά στο στάδιο την Τετάρτη και την Πέμπτη το βράδυ. Είναι μεταξύ άλλων γνωστός για τη συμμετοχή του στο χιτ Despacito του Πορτορικανού τραγουδιστή Λούις Φόνσι.


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη