Αχτσιόγλου για Market Pass: «Είναι ένα μέτρο απρόσφορο, ανεπαρκές»

Η Έφη Αχτσιόγλου για το Market Pass τόνισε ότι «είναι ένα μέτρο απρόσφορο, με την έννοια ότι είναι ανεπαρκές, εφόσον μιλάμε μεσοσταθμικά για 30 ευρώ τον μήνα σε νοικοκυριά»

H βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣΈφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον “ΣΚΑΪ”, ανέφερε πως «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει στρατηγική ενίσχυσης των ανώτατων εισοδημάτων και των κερδών των ολιγοπωλίων».

«Τα νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει έως και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Οι όποιες δημοσιονομικές παρεμβάσεις της ΝΔ ανακουφίζουν κατά κύριο λόγο τα ανώτατα εισοδήματα και τις ανώτατες περιουσίες, όπως η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και του φόρου γονικών παροχών. Κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ ένα 7% της ελληνικής κοινωνίας έχει αυξήσει το εισόδημά του, για όλο το υπόλοιπο ή έχει μείνει σταθερό ή έχει μειωθεί. Οι ανισότητες έχουν αυξηθεί, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ μειώνονταν. Αυτό σημαίνει ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι», πρόσθεσε.

Για το “market pass” τόνισε ότι «είναι ένα μέτρο απρόσφορο, με την έννοια ότι είναι ανεπαρκές, εφόσον μιλάμε μεσοσταθμικά για 30 ευρώ τον μήνα σε νοικοκυριά», επίσης «έχει χαρακτήρα προεκλογικής εξαγοράς, γι’ αυτό και είναι ηθικά μεμπτό», ενώ «έρχεται την ώρα που για πάνω από έναν χρόνο ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει την αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας να λαμβάνει θηριώδεις διαστάσεις, χωρίς να θέσει πλαφόν στην τιμή, παρά μόνο να νομιμοποιεί τα υπερκέρδη που σωρεύονται στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας».

Καταγγέλλοντας τη στάση της ΝΔ υπενθύμισε ότι «ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Οικονόμου, έλεγε ως αντιπολίτευση: “Αν σας έχουν πάρει 10 ευρώ και έρχεται ένας πολιτικάντης και σας δώσει ένα ευρώ λίγο πριν τις εκλογές τι θα πείτε γι’ αυτόν τον απατεώνα;”».

Αναφερόμενη στη φορολόγηση των διυλιστηρίων, που σύμφωνα με την κυβέρνηση χρηματοδοτεί το μέτρο, σημείωσε ότι «τα διυλιστήρια θα έχουν πάνω από 3 δισ. υπερκέρδη το 2022, μόνο το πρώτο εξάμηνο είχαν 1,7 δισ. με στοιχεία της Κομισιόν. Όταν παίρνει 600 εκατ., προφανώς τους αφήνει να κερδοσκοπούν εις βάρος των πολιτών».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αν εκλεγεί θα βάλει πραγματικό πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, κόστος παραγωγής συν 5% περιθώριο κέρδους και τίποτα άλλο. Θα μειώσουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα. Αυτές είναι παρεμβάσεις που φέρνουν εντελώς άλλης τάξης μεγέθους ανακούφιση στα νοικοκυριά. Η ΝΔ επιμένει να μην μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα για να χρησιμοποιεί αυτά τα έσοδα σε επιδοτήσεις που δεν λειτουργούν».

Επισήμανε, τέλος, ότι «αυτή τη στιγμή κάθε ευρώ ενίσχυσης θα το υπερψηφίσουμε, όμως είμαστε κάθετα αντίθετοι στη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης».

Πηγή... ...
Νεότερη Παλαιότερη