Ζούπης (Opinion Poll): Σε πορεία ενδυνάμωσης τα δύο μεγάλα κόμματα – Σταθερό το προβάδισμα της ΝΔ

Τι ανέφερε ο διευθυντής ερευνών της Opinion Polls, Ζαχαρίας Ζούπης για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας

Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 μίλησε το πρωί της Τετάρτης, ο Ζαχαρίας Ζούπης, διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll όπου τόνισε για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πως: «φαίνεται ότι υπάρχει μία πορεία ενδυνάμωσης των δύο μεγάλων κομμάτων, Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει κάποια αισθητή μείωση της διαφθοράς», προσθέτοντας στη συνέχεια:

«Στη δική μας έρευνα στην απλή πρόθεση ψήφου ήταν 7,8%, στις αρχές Δεκεμβρίου το είχαμε μετρήσει στο 7,9. Άλλοι βλέπουν διαφορά γύρω στη μισή μονάδα από ό,τι παρατηρούσα, αλλά το συμπέρασμα είναι κοινό. Έχω την αίσθηση ότι στο επόμενο διάστημα αν κάτι δεν αλλάξει, θα παρατηρήσουμε την εξέλιξη μιας συνέχισης αυτής της τάσης. Το πρώτο κόμμα το οποίο φαίνεται να πλήττεται περισσότερο από αυτή την κατάσταση, είναι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ».

«Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό από πέρυσι τον Ιανουάριο μέχρι φέτος, ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε περάσει 2-2,5 χρόνια σχεδόν στασιμότητας, έχει ανέβει περίπου 5 μονάδες. Αντίστοιχα η Νέα Δημοκρατία έχει ανέβει 1,5. Αυτό έχει φέρει σε ένα αποτέλεσμα, ενώ βλέπαμε διαφορά 10,5 έως λίγο πάνω από 11, τώρα η διαφορά είναι στο 7-8, ανάλογα με τις έρευνες, άρα υπάρχει ένα ροκάνισμα» εξήγησε ο κ. Ζούπης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν μπορεί να ανατραπεί αυτή η εικόνα, ο κ. Ζούπης σημείωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη το βάθος του προβαδίσματος της Νέας Δημοκρατίας, που ξεκινάει από τον Ιανουάριο του 2016 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα «αν και αυτά τα τρεισήμισι χρόνια ήταν δύσκολα, θα τολμούσα να πω ότι αυτό δεν είναι ανατρέπεται, όμως η διαφορά είναι κάτι ανοιχτό πόσο μπορεί να πιεστεί και να ανοίξει», συνεχίζοντας:

«Όμως, η διαφορά παίζει ρόλο, δημιουργεί εντυπώσεις, κλίμα, αλλά δεν είναι αυτό που θα κρίνει την αυτοδυναμία. Την αυτοδυναμία κρίνει το απόλυτο ποσοστό του πρώτου κόμματος σε συνδυασμό με το πόσο τοις εκατό θα είναι το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής».

Ειδικά σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι πέρυσι τέτοια περίοδο ήταν στο 14 έως 14,5 και σήμερα σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις είναι στο 10. «Έχει μία απώλεια τεσσάρων έως τεσσεράμισι μονάδων που ακόμα διατηρείται πάνω από τα δημοσκοπικά ευρήματα επί τρία χρόνια, αν θέλετε και πάνω από την εκλογική δύναμη, ωστόσο, νομίζω ότι είναι σε μία κομβική στιγμή να δει θέματα, γιατί αυτό που είχαμε ως ερώτημα οι δημοσκόποι βλέποντας μήνα μήνα ή και πιο συχνά καμιά φορά, αν μπορεί να γυρίσει η καμπύλη ή όχι» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πού φαίνεται να οφείλεται η απώλεια του 30% περίπου των αρχικών δημοσκοπικών δυνάμεων, ο κ. Ζούπης, εξέφρασε την άποψη ότι «η Εύα Καϊλή έχει κοστίσει λίγο σε συνδυασμό και με κάποιους χειρισμούς που έγιναν».

«Το βασικό θέμα για το ΠΑΣΟΚ είναι η πόλωση σε συνδυασμό με το αν εμφανίζει πειστική πρόταση διακυβέρνησης για το μέλλον» ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Ζούπης.

Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη