Έξυπνα tips για να διώξτε τον πόνο του αυχένα!

Είναι κάποιες ημέρες που δεν μπορείτε να σηκώσετε κεφάλι από τους πόνους στον αυχένα...

Νιώθετε κάτι σαν μια ''τανάλια'' να σας σφίγγει επίμονα τον σβέρκο σας ενώ δεν βρίσκετε ησυχία πουθενά.


Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται στην εμφάνιση του είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής , η κακή διατροφή και φυσικά η έλλειψη άσκησης του κορμιού. Συνήθως οφείλεται σε μια σειρά από παθήσεις που έχουν σχέση με τους μυς, τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τους συνδέσμους, τα νεύρα, τα αγγεία ή το νωτιαίο μυελό ενώ δεν εμφανίζει τα ίδια συμπτώματα σε όλους τους ανθρώπους επισημαίνουν τα μέλη της Αμερικανικής Ορθοπεδικής Εταιρείας. 

Το αυχενικό ταλαιπωρεί κατά πλειοψηφία όσους κάνουν καθιστική δουλειά ( οι οποίοι συνήθως δεν κάθονται στη σωστή θέση), όσους βρίσκονται με τις ώρες ακίνητοι, μπροστά από ένα κομπιούτερ, και όσους δεν γυμνάζονται. Βέβαια μπορεί να παρουσιαστεί και ύστερα από κάποιο τροχαίο ή μη τραυματισμό. Υπολογίζεται ότι επτά στους δέκα συμπολίτες μας κάποια στιγμή στη ζωή τους θα εμφανίσουν πόνο στον αυχένα.

 Στις διάφορες εκφάνσεις του το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να ανακουφιστεί με την κατάλληλη αγωγή από τους ιατρούς,(παυσίπονα, μυοχαλαρωτικά, αυχενικό κολάρο) ενώ σε ακραίες καταστάσεις υπάρχει και το χειρουργείο. Ο ιατρός θα ξεκινήσει με μια συντηρητική θεραπεία. Θα προτείνει επίσης και φυσιοθεραπείες που θα ανακουφίσουν τόσο στη λύση του σπασμού, όσο και στην ενδυνάμωση των μυών του αυχένα. Αρκετές φορές η χρήση κολάρου για τον αυχένα μπορεί να αποδειχτεί ευεργετική αφού θα βοηθήσει να αποφευχθούν οι επιβαρυντικές για τον αυχένα κινήσεις. Παράλληλα ο ειδικός γιατρός και μόνο θα προτείνει και χρήσιμους τρόπους πρόληψης που έχουν να κάνουν με τη σωστή θέση του σώματος όταν καθόμαστε και δουλεύουμε, έτσι ώστε να επιβαρύνεται όσο το δυνατόν λιγότερο, η περιοχή του αυχένα. 

Συμβουλές υγείας Ο αυχένας και η σπονδυλική στήλη είναι το στήριγμα του κορμιού και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να τον αφήνουμε χωρίς ιατρική φροντίδα. Εντούτοις οι ειδικοί της Αμερικανικής Ορθοπεδικής Εταιρείας συστήνουν: Προσπαθήστε η θέση του κεφαλιού και του αυχένα να είναι σε μια ευθεία. Δηλαδή το κεφάλι να μην προβάλει προς τα μπροστά ενώ καθόμαστε. Καλό θα είναι κάθε 60 λεπτά να σηκωνόμαστε από την καρέκλα μας και με ίσιο τον κορμό μας να περπατάμε για λίγο Όταν γράφουμε ή εργαζόμαστε μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή, να διανέμουμε το βάρος των χεριών μας. Αυτό γίνεται όταν ακουμπάμε τα χέρια μας στα χερούλια της καρέκλας. Αποφορτίζουμε έτσι τους μύες της ωμικής ζώνης και του αυχένα. Όταν νιώσουμε τις πρώτες ενοχλήσεις καλό θα είναι να τεντώσουμε το κεφάλι μας προς τα πίσω αργά και μετά προς τα μπροστά.

Via

www.adieXodos.gr


Νεότερη Παλαιότερη