K. Χατζηδάκης: Οι μεταρρυθμίσεις, για να πιάσουν τόπο τα κονδύλια για την ψηφιακή κατάρτιση


Ομιλία Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος

 Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας για τη χρηματοδότηση της κατάρτισης εργαζόμενων και ανέργων είναι περισσότερα από ποτέ. Το ζήτημα όμως είναι όχι μόνο να τα απορροφήσουμε, αλλά κυρίως να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των ανέργων και των επιχειρήσεων». Αυτό επεσήμανε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στο Digital Economy Forum που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, στο πλαίσιο του οποίου παρουσίασε τις δράσεις του Υπουργείου, που αποσκοπούν στο να λειτουργήσει σωστά το σύστημα της κατάρτισης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές που θεσπίστηκαν με το νόμο «Δουλειές ξανά» για την αναδιοργάνωση του τ. ΟΑΕΔ, όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι:

Πρώτον, η πληρωμή των παρόχων και των ωφελουμένων της κατάρτισης συνδέεται πλέον με τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουν, το λεγόμενο “Payment by Results”. «Το 30 % της αμοιβής καταβάλλεται αν η δουλειά έχει γίνει σωστά με βάση τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος. Προχωρούμε με καινούργια λογική: θα σε στηρίξουμε αλλά πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι σοβαρός γιατί μας ενδιαφέρει να πιάσουν τόπο τα χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Δεύτερον, μπήκαν τα Πανεπιστήμια στην κατάρτιση: Για πρώτη φορά, οι άνεργοι απέκτησαν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης από τα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. «Έγινε ήδη στο ΕΚΠΑ. Το πρόγραμμα δεν έχει μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία, γιατί ανεβάζει τον πήχη, αυξάνει τον ανταγωνισμό και δείχνει στους ανέργους ότι η κατάρτιση δεν είναι μια διαδικασία απλά για να πάρουμε ένα επίδομα αλλά κάτι ουσιαστικό», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Τρίτον, δίνεται έμφαση την πιστοποίηση. Ιδιαίτερα από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας που παρέχουν αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Η ΔΥΠΑ έχει ήδη εγκαινιάσει συνεργασίες με διεθνείς τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google, η Cisco, η Amazon, η Microsoft και η Huawei. «Δεν πρόκειται για «θα», σχέδια και υποσχέσεις, τα προγράμματα έχουν ξεκινήσει και πραγματοποιούνται. Υπάρχουν παιδιά και μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες μας που έχουν εκπαιδευτεί και υπάρχει φοβερά μεγάλη ζήτηση για τα προγράμματα αυτό κυρίως γιατί υπάρχει εξέλιξη στην καριέρα αυτών των ανθρώπων», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η χώρα μας έχει πάρει στο παρελθόν πολλά χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ανάπτυξη δεξιοτήτων, ωστόσο αν δούμε τους πίνακες θα διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα είναι στην δεύτερη έως την τέταρτη θέση από το τέλος, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουμε πάρει διαχρονικά τόσο σοβαρά τα θέματα της κατάρτισης. «Πρέπει», είπε, «να ξεπεράσουμε μια ελληνική παθογένεια: να μην σκεφτόμαστε μόνο τους παρόχους των υπηρεσιών αλλά και τους πολλούς ανυπεράσπιστους Έλληνες. Να κερδίσουν και οι πάροχοι, αλλά και το σύστημα να λειτουργεί σωστά».

Τόνισε ακόμη ότι στα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και στις δράσεις κατάρτισης ειδικών ομάδων του πληθυσμού με κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ θα συμμετάσχουν τα επόμενα χρόνια 700.000 εργαζόμενοι και άνεργοι. Ήδη ξεκίνησε το καλοκαίρι το πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για την κατάρτιση αρχικά 80.000 ανέργων- οι οποίοι, λόγω της υψηλής ζήτησης που είχε το πρόγραμμα έγιναν τελικά 120.000- κυρίως σε ψηφιακές δεξιότητες και δευτερευόντως σε πράσινες δεξιότητες, ενώ ακολουθεί το πρόγραμμα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων για 150.000 εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με έμφαση και πάλι στις ψηφιακές και στις πράσινες δεξιότητες.

«Έχουμε μείνει πίσω γιατί δεν έγινε σωστός προγραμματισμούς και τώρα τρέχουμε πίσω από το πρόβλημα. Όμως έχουμε δύο πολύ θετικές εξελίξεις: αφενός το μέγεθος των διαθέσιμων κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και αφετέρου μια κυβέρνηση που έχει συλλάβει το μέγεθος του προβλήματος και αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να τρέξει γρήγορα και αποτελεσματικά. Από την πλευρά μας θα υπάρχει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.... ...
Νεότερη Παλαιότερη